Skip to main content

Snacka om att göra skillnad

Uppdaterad:

Att samtala med någon som vi inte håller med och som står långt ifrån oss ideologiskt kan vara svårt. Men ett samtal kan göra skillnad. I en värld där debatten hårdnar, där samtal om värderingar, visioner och människosyn inte får utrymme, behöver vi skapa plats för dialog. Helt enkelt uppmuntra till civilkurage!  

Martin Luther King Jr sa bland annat “Our lives begin to end the day we become silent about things that matter”.

Hotet är egentligen inte hatet från de få, utan tystnaden från alla de som står tyst och tittar på. Så, om du tycker något, säg det högt! Det kan låta litet och obetydligt men genom att ta ett modigt samtal kan du vara med och stärka vår demokrati och de mänskliga rättigheterna. Rättigheter som vi aldrig kan ta för givna, som alltid behöver förstärkas och försvaras. Ett samtal kan förändra världen.

 

Tips till dig som bestämt dig för att ta de modiga samtalen (källa: #jagärhär)

1. Utgå ifrån välvilja.

Även om du står mittemot en annan person kan det vara svårt att tolka vad hen menar. En första bra regel är; Gör den bästa tänkbara tolkningen av det andra säger. Utgå alltid ifrån att andra menar väl med det de säger.

2. Lyssna!

Nästa punkt är en grundförutsättning för att du ska kunna få ett bra samtal. Lyssna när andra pratar. Stå inte och tänk på nästa sak som du ska säga, utan lyssna aktivt på vad den andra säger.

3. Lämna inte sakfrågan.

För att samtalet ska flyta är det viktigt att hålla sig till sakfrågan. Något som är ganska vanligt i en diskussion är att den börjar handla om hur någon är istället för hur någonting är. Låt den du pratar medberätta hur den är och vad den tycker, om den vill. I övrigt håll dig till ämnet ni diskuterar. Du kan t ex säga att någonting är dåligt men inte att någon är dålig, idiot, elak och liknande.

4. Det är helt ok att inte hålla med varandra.

Du är här för att samtala, inte för att övertyga någon eller vinna en diskussion.Kanske kommer ni båda att tycka och tänka som ni gjorde innan, men samtalet är ändå inte förgäves. Du har fått sagt det du hade på hjärtat och kanske har du sått ett litet frö som kan gro.

5. Ställ frågor. Var nyfiken!

Ställ gärna frågor för att försöka förstå den du pratar med bättre. Lyssna på svaren och fortsätt ställa frågor kring det den andre tänker och säger istället för att omedelbart berätta “hur det är”, vilket ofta kan uppfattas som kränkande eller provocerande. Ofta faller motpartens argument ganska snabbt om de är dåligt grundande i fakta.

6. Kom överens om vad orden betyder.

För att kunna samtala är det bra att vara överens om vad man menar med ett begrepp eller vad man lägger in i ett ord, till exempel rasism, feminism eller demokrati. Fråga gärna vad den andre menar, den kanske har en helt annan definition.

7. Försök hitta gemensamma nämnare.

Försök möta andra där de är. Du kan t ex börja med att fråga om vad som är viktigt för denpersonen, vad den tänker på, oroar sig för, brinner för. Använd också ett språk som den andre helt säkert förstår utan att för den skull vara nedlåtande. Använd gärna så enkla ord som du kan.

8. Prata om det du vill.

Ett knep du kan använda för att få sagt det du vill säga är att direkt styra in samtalet på dina frågor. Du har något viktigt att säga så se till att samtalet också handlar om det! Styr tillbaka samtalet om det börjar ”spåra” genom att t ex. säga, “Nu har vi kommit ifrån frågan”. Slösa inte tid med någon som det inte känns vettigt att prata med. Avsluta hellre då och prata med någon annan.

9. Ta reda på fakta tillsammans.

Om du inte kan svara på frågor så hänvisa gärna till vänner som kan mer om just den frågan ellergoogla gärna tillsammans med den du pratar med.
Ett knep kan vara att fråga: “Vad skulle det krävas för bevis för att du
ska ta till dig av det jag påstår?” Sedan får du vara beredd på att leta fram det beviset, om det är rimligt/möjligt. Genom den frågan så utmanar du motparten att öppna upp en låst diskussion. Oavsett så kan du med den frågan få personen att fundera på saken ur ett annat perspektiv en stund.

10. Håll känslorna i styr.

Anledningen till att många av oss tycker att det är jobbigt att ta de här samtalen är att vi ogärna hamnar i konflikt. Så känner nog de flesta av oss. Låt det inte gå så långt att du hamnar i affekt. Ett knep du kan använda om du är en känsloperson som lätt brusar upp är att tänka att du är sociolog, psykolog eller journalist och lämna känslorna utanför diskussionen. Om du vill, berätta gärna om hur du känner, men på ett lugnt och sansat sätt t ex. “När du säger sådär så blir jag ledsen” osv.

 

Hoppas att tipsen kan vara till hjälp och leda till många fina samtal, mycket skratt och gemenskap. De allra, allra flesta är ju lika rädda om vår demokrati och varandra som vi själva är.

Stort tack för att du gör den här världen bättre!

 

Denna text är från Bildas uppslag i tidskriften NOD, oktober 2020.